Loonregres

schadevergoeding voor werkgevers bij letselschade

Het verhalen van loonschade

Is uw werknemer arbeidsongeschikt geraakt door de schuld van een ander? Laat dan uw werkgeverslasten van de loondoorbetaling en de re -integratiekosten niet liggen bij de tegenpartij! Letsel365 is gespecialiseerd in het verhalen van uw loonschade en
re-integratiekosten, het zogeheten loonregres-actie.

1. Wat is loonregres.

Wanneer een werknemer letsel heeft opgelopen door de schuld van iemand anders en arbeidsongeschikt raakt, heeft de werkgever ook schade in de vorm van kosten van het ziekteverzuim (loonschade) en re-integratiekosten. Deze kosten kunnen worden verhaald op de schuldige derde. Dit proces noemen we loonregres.

2. Wanneer geldt het regresrecht?

Of een medewerker nu tijdens of buiten werktijd arbeidsongeschikt raakt is niet relevant. Er moet sprake zij van een aansprakelijke derde. Daarnaast moet het medisch causaal verband aantoonbaar worden gemaakt. Dat wil zeggen dat de arbeidsongeschiktheid van de werknemer direct voortvloeit uit het handelen van een derde. Indien de arbeidsongeschiktheid van een werknemer is veroorzaakt door een andere eigen werknemer, dan heeft u enkel het recht op regres als de veroorzaker van de arbeidsongeschiktheid met opzet of bewuste roekeloosheid heet gehandeld.

3. Welke kosten kunnen verhaald worden bij loonregres?

Loonschade:
Indien uw werknemer arbeidsongeschikt raakt door toedoen van een ander, heef u als werkgever het recht om het loon die u heeft moeten (door)betalen op basis van het loondoorbetalingsverplichting verhalen op de veroorzaker. Dit recht is beperkt tot het nettoloon. Ook kunnen uitkeringen, die op basis van cao-afspraken of arbeidsovereenkomsten bestaan, worden verhaald.

Re-integratiekosten:
U bent als werkgever verplicht om uw arbeidsongeschikte werknemer te ondersteunen bij zijn of haar werkhervatting. U begint dan samen een re-integratietraject om te zorgen dat uw werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Hiervoor maakt u kosten. Deze kosten kunnen worden verhaald, als de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid ligt bij een aansprakelijke derde.

De volgende kosten kunnen worden verhaald:

  • Kosten voor de ondersteuning van re-integratiebureau
  • Kosten voor activiteiten die een werknemer onderneemt om weer aan het werk te kunnen.
  • Kosten voor om- of bijscholing, begeleiding en sollicitatietraining(en)
  • Kosten voor aanpassing werkplek of aanpassing werkzaamheden
  • Kosten voor vervoer
  • Administratiekosten zoals het opstellen van een plan van aanpak of een re-integratieverslag

Gedifferentieerde WGA-premie
Indien een arbeidsongeschikte medewerker op grond van de wet WIA een WGA-uitkering krijgt, kan dit uw gedifferentieerde WGA-premie nadelig beïnvloeden. Echter, is de oorzaak van deze WGA instroom het gevolg van een ongeval buiten de schuld van uw werknemer om, dan kan er verlaging van de gedifferentieerde WGA-premie worden gerealiseerd. Wij dienen hiervoor graag een compensatieverzoek in bij de belastingdienst.

4. Welke kosten kunnen niet worden verhaald?
  • De ingehouden loonbelasting en sociale premies
  • De kosten van vervanging van de arbeidsongeschikte werknemer.
  • Additionele schadevergoedingen.
5. Hoe lang kan het regresrecht worden toegepast?

Het loonregres dient binnen 5 jaar na datum van het ongeval gevoerd te worden.

6. Uitzonderingen op het recht op loonregres.

De loonkosten en overige kosten die de werkgever heeft als gevolg van een arbeidsongeschikte werknemer kunnen in de volgende situaties niet worden verhaald op de veroorzaker:

 

  • De veroorzaker van de arbeidsongeschiktheid van de werknemer is een andere eigen werknemer, die met opzet of bewuste roekeloosheid heeft gehandeld.
  • Kosten kunnen niet verhaald worden op onderaannemers.
  • De oorzaak van het ongeval is een slecht wegdek. De werknemer dient in dit geval zelf de kosten te claimen bij de wegbeheerder.
  • De aansprakelijke derde is een kind of geestelijke gestoorde.
7. Wat zijn de kosten voor het voeren voor loonregres

De kosten voor loonregres is afhankelijk van het resultaat. Letsel365 werkt op basis van de no cure no pay principe. Mochten we vastlopen in onderhandelingen tussen Letsel365 en de schuldige derde (of diens verzekeraar), dan betaalt u geen kosten. Loonregres via Letsel365 zal u dus te allen tijde meer opleveren dan het u zal kosten.

U kunt vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie over de kosten.

8. Voorbeeld uit de praktijk.

Als gevolg van een verkeerongeval loopt een werknemer blijvend letsel op en raakt arbeidsongeschikt. Al snel na de ziekmelding blijkt uit het ziektebeeld dat de werknemer zijn werk niet op korte termijn kan hervatten. Gelet op de doorbetalingsverplichting in de arbeidsovereenkomst/ CAO dient de werkgever gedurende 2 jaar het loon aan de werknemer door te betalen. Dit kom neer op een loonschade van ruimt €50.000,- voor de werkgever. Dit bedrag wordt door de verzekeraar van de aansprakelijk tegenpartij tot maximaal 70% van het nettoloon vergoed. Overigens dient de werkgever op grond van de Wet Verbetering Poortwachter de werknemer met alle middelen te ondersteunen bij zijn werkhervatting, het re-integratietraject. Verder dient de werkgever bij te dragen aan de kosten voor de revalidatie van de werknemer. Deze schadeposten kunnen worden verhaald op de aansprakelijke tegenpartij.

Optimaal besparen

Door Letsel365 in te schakelen om, naast uw loonschade, ook de letselschade van uw werknemer te laten claimen, kunt u optimaal kosten besparen. Hiermee wordt immers dubbel werk voorkomen en al onze kosten kunnen worden verhaald op de aansprakelijke derde.

Meldingsformulier werkgever

Q

Benader mij*

Q

Benader mij*